Suomessa käytetään kalaa monipuolisesti ja siitä valmistetaan ruokia itse kotona, mutta kalatuotteita ostetaan myös valmiina kaupasta. Lisäksi ravintoloiden ruokalistoilta löytyy yleensä useampia kalavaihtoehtoja. Mistä kala lautasillemme sitten tulee? Kalaa kasvaa villinä, mutta sitä myös kasvatetaan varta vasten, jotta tiettyjen kalalajien saatavuus voidaan turvata. Lisäksi Suomessa käytetään myös paljon tuontikalaa. Yksittäisen suomalaisen vuosittaisesta kalankäytöstä noin neljä kiloa on kotimaista kalaa, kun taas tuontikalan osuus on jopa 9–10 kiloa.
Suomalaista kalaa sesongeittain
Viljeltyä kalaa on saatavana ympäri vuoden, mutta villinä kasvaneen kalan saatavuus riippuu siitä, minkälainen kalakanta kunakin vuonna on ja lisäksi tiettyjä kaloja on saatavana vain niiden sesonkiaikaan. Villinä kasvaneen lohen varsinainen sesonkiaika on syyskuusta lokakuuhun, mutta sitä on saatavana myös alkukesästä. Vaikka silakkaa on saatavana tavallisesti ympäri vuoden, lukuun ottamatta pahimpia kesähelteitä, sen rasvapitoisuus on parhaimmillaan syysaikaan, joten myös sen sesonki ajoittuu syksyyn. Rapujen paras aika alkaa jo loppukesästä ja kuhaa ja haukea on parhaiten saatavana lokakuusta eteenpäin. Keskitalvella taas on paras aika saada hyvä madesaalis.
Suomalaiset kalastusyritykset ovat pieniä
Suomessa on yli 1700 yritystä, jotka työskentelevät kalateollisuuden ja kalanjalostuksen parissa. Suurin osa yrityksistä keskittyy kalastukseen ja ne ovat usein pieniä yhden tai muutaman hengen firmoja. Kalanjalostustoiminta on kalateollisuuden työllistävin ala ja sen parissa toimii Suomessa noin 300 yritystä. Kalateollisuus on hyvin keskittynyttä ja siinä missä suurin osa kalantuottajista ovat pieniä yrityksiä, kalajalostamot ovat keskittyneitä ja kymmenen suurinta suomalaista kalatehdasta tuottaakin noin neljä viidesosaa kaikista kalaelintarvikkeista.
Suomalaiset kalalajit
Viljelykaloista Suomessa kasvatetaan kaikkein eniten lohta, sen osuus on jopa 95 % kaikesta kasvatetusta kalasta. Lisäksi Suomessa viljellään siikaa, kuhaa, taimenta sekä nieriää. Kalanviljelyyn käytetään erilaisia laitoksia sekä rakennelmia. Kalaa kasvatetaan laitosten lisäksi verkkoaltaissa sekä luonnonravintolammissa. Suurin osa Suomen ruokakalasta tuotetaan Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä.
Suomessa on havaittu jopa yli 100 erilaista kalalajia, joista noin 70 elää vesistöissämme jatkuvasti. Kalat on luokiteltu luokkiin, lahkoihin ja heimoihin. Suomen kansalliskalaa, ahventa, tavataan kaikkialla Suomessa pois lukien aivan pohjoisin Lappi, kun taas haukea voi pyytää aivan koko Suomen alueella. Myös kuha, siika ja silakka ovat suosittuja suomalaisia ruokakaloja.
Tuontikalaa
Suomessa syödään paljon enemmän tuontikalaa kuin omien vesistöjemme lajikkeita. Ylivoimaisesti eniten Suomeen tuodaan Norjassa kasvatettua kalaa. Toisinaan sen suurta kulutusta perustellaan sen paremmalla maulla, mutta rehun osuutta tutkimalla tähän ei ole löydetty pätevää syytä. Lisäksi suomalaiset käyttävät paljon tonnikalatuotteita. Tonnikala on vaelluskala, joka elää lämpimissä vesissä. Suomeen sitä tuodaan etenkin Tyyneltä Valtamereltä sekä Intian Valtamereltä. Suomessakin on kokeiltu katkarapujen kasvatusta, mutta ainakin toistaiseksi suurin osa niistä tulee Suomeen Vietnamista, Bangladeshista sekä Thaimaasta. Katkarapuja kalastetaan myös Norjan, Islannin ja Grönlannin vesillä.